6 thoughts on “Vodič za osnivanje online medija

 1. Početna ulaganja za osnivanje online medija koje ste naveli nisu realni jer je, koliko sam razumeo neophodan OSNIVAČ. Ako hoću da osnujem online medij, šta mi se najviše isplati i u kom obliku registrovati NVO ili kao preduzetnik? Urednik kao preduzetnik plaća poreze i doprinose ili da li može urednik kao član nvo može da bude isplaćen od članarina i postoje li ograničenja (minimalna isplata, koliki su troškovi poreza i doprinosa i sl.).

  1. Darko,
   naravno da je za osnivanje online medija potreban osnivač – ukoliko ga nemate, to su dodatni troškovi:
   1) osnivač može biti nevladina organizacija, koju, ukoliko je nemate ili neko od vaših prijatelja ili saradnika, morate osnovati – tu se plaća taksa od 4900 dinara i možda još neki sitni troškovi (znači možete to ubrojiti u početno ulaganje),
   2) osnivač može biti preduzetnik ili d.o.o. firma – može to biti već postojeća preduzetnička radnja ili firma. Ako planirate da postanete preduzetnik da bi ste imali osnivača medija, naknada za osnivanje preduzetničke radnje iznosi 1500 dinara.

   Na pitanje koji oblik se najviše isplati nema jednostavnog odgovora, zavisi šta želite da postignete sa osnivanjem online medija. Kao preduzetnik, logično je da morate i da zarađujete da biste plaćali poreze i doprinose koji se razlikuju od šifre delatnosti do šifre delatnosti, mesta obavljanje delatnosti, da li ste paušalni preduzetnik ili isplaćujete sebi zaradu.

   “Najlakše” je osnovati medij kao NVO, jer ne morate brinuti o porezima i doprinosima svakog meseca, kao što je to u slučaju preduzetnika. Dakle, pitanje osnivanja medija je vrlo kompleksno – nameće se pitanje finansijske održivosti, zarade, razvoja, angažovanja novinara i drugih saradnika i za medijski poduhvat ove vrste treba pripremiti dobar biznis plan, baš kao i za svaki biznis.

 2. Poštovani,
  Vaš vodič za osnivanje medija mi se baš dopao te Vas molim da linkove za primere:
  -odluka izdavača o osnivanju medija,
  -odluka izdavača o jeziku izdanja i
  -odluka o odgovornom uredniku
  ponovo ažurirate i učinite ih dostupnim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *